Caipirinha Cocktail Recept Header

Caipirinha

De Caipirinha is een simpele en toch heerlijke cocktail. Deze Braziliaanse cocktail is gemaakt met cachaça, een Braziliaanse sterke drank op basis van rietsuikersap. Heerlijk zomers, ideaal voor bij een warme lente- of zomerdag.

Details

Aantal

1 cocktail

Tijd

2 minuten

Type glas

Tumbler

Sterkte

Matig

Ingrediënten

  • Halve limoen

  • 2 barlepels rietsuiker

  • 60 ml cachaça

  • Gepileerd ijs

Zo maak je hem

  • Snij de halve limoen in 4 partjes. en voeg ze toe aan het glas.
  • Voeg 2 barlepels rietsuiker toe.
  • Muddle met een muddler in het glas om de het sap uit de limoen te persen en te mengen met het suiker.
  • Voeg 60 ml cachaça toe.
  • Vul het glas met crushed ice en roer om de drank te mengen.
  • Voeg een kort rietje toe en geniet.

Oorsprong van de Caipirinha.

De Caipirinha is wellicht ontstaan op het platteland in nabij São Paulo. Net zoals bij vele cocktails is doorheen de echte oorsprong verloren gegaan. Deze cocktail heeft dan ook een verre geschiedenis. Het is aangenomen dat tijdens de Spaanse griep een mix van cachaça, limoen, honing en look gedronken werd. Net zoals aanverwante mojito, wordt het ontstaan dus vooral gezien als medicijn.

In andere versies van het oorsprongsverhaal zou het eigenlijk onstaan zijn uit grog. Grog werd door zeelieden gedronken op schepen en is een mix van water, sterke drank (meestal rum) en limoen. De sterke drank werd in het water gedaan omdat het anders slecht werd. Bij aankomst in Brazilië zou de rum vervangen zijn door cachaça.

Wat de geschiedenis ook mag zijn. De Caipirinha is een heerlijk drankje.Wat is cachaça?

Cachaça wordt vaak onterecht Braziliaanse rum genoemd. Dat is niet helemaal waar. Er zijn veel gelijkenissen tussen rum en cachaça. Toch is de smaak heel anders. Beide dranken zijn inderdaad uit rietsuiker gemaakt.

Rum wordt echter meestal uit melasse gemaakt. Dat is een donker stroperig bijproduct in de suikerriet productie. Cachaça wordt gemaakt uit gefermenteerd suikerrietsap. Maar de verwarring wordt nog groter als je weet dat sommige rum (bv rhum agricole) ook uit suikerrietsap gemaakt worden.

Hoedanook, cachaça heeft een meer vegetale smaak dan de meeste rum. Wil je dus de cachaça toch wisselen met rum, kies dan eerder voor Rhum Agricole.

Een groot deel van de Braziliaanse populatie is arm, lokale cachaça is heel goedkoop. Daardoor is het echt de drank van ‘de mensen’.

Zot van de Caipirinha? Dan is de Mojito vast ook wat voor jou!

Mojito Recept header
 

Laat reactie achter