Recept Suikerwater en andere siropen header.

Zo maak je suikerwater en andere siropen.

Een grote misconceptie die ik had toen ik met cocktails begon was dat het aankopen van al die verschillende siropen zo duur was. Maar met een kleine moeite maak je al je siropen zelf. Zeker suikerwater (of simple syrup) is supersimpel zelf te maken. Daarom wou ik hier tot graag een blogpost aan toewijden. Laten we beginnen met suikerwater, en verschillende varianten siropen die je kan maken met een aantal aanpassingen.

Suikerwater (Simple syrup)

Suikerwater maak je echt heel gemakkelijk zelf. Voeg water en suiker toe aan een kookpot en warm het op. Het hoeft niet te koken. Warm het net zo lang op tot de suiker gesmolten is. Je maakt je suikerwater zo zoet als je zelf wilt. Minimaal kies je voor gelijke hoeveelheid suiker/water (1/1 ratio). Bv 100 gr suiker / 100 ml water. Maak hoeveel je zelf wilt.

Koop dus voortaan geen fles suikerwater maar maak het zelf.

Suikerwater en andere siropen bewaren.

De meeste siropen bewaren vrij lang. Zelfs buiten de frigo. Ik heb een aantal siropen die ik een aantal maanden kan houden buiten de frigo. Wil je echter zeker zijn dat je siroop niet snel bederft, zet het dan in de frigo. Ik maak meestal kleine hoeveelheden zodat ik er niet te lang mee blijf zitten.

Andere siropen maken.

Er bestaan heel wat andere siropen en de meeste siropen zijn een uitbreiding of variatie op het recept van suiker water. Ik voeg hier alvast een lijstje toe:

  • Demerara Syrup is een siroop op basis van demerara suiker. Dat is een soort van bastaardsuiker. In België en Nederland wordt het vaak verward met rietsuiker. Hier vind je de verschillen. Voor dit recept verwissel je de suiker met demerara suiker.
  • Kaneelsiroop: voeg een stokje kaneel toe tijdens het verwarmen van de suiker zodat de smaken van de kaneel kunnen intrekken. Als je grote hoeveelheden maakt kan je meer stokjes toevoegen. Steek het stokje kaneel mee in de pot als je nog wat meer smaak wilt. Je kan ook nog een klein beetje vanille extract toevoegen.
  • Vlierbloessemsiroop is één van mijn favoriete siropen om te maken in de lente. Wanneer de vliesbloessems aan de struiken staan knip je een zak vol bloessems van de stuiken. Voeg deze samen schijven citroen toe in een pot en laat overnacht trekken. Filter het vocht nadien door een kaasdoek en gebruik dit als water voor je siroop met recept van suikerwater.
  • Veenbessensiroop: Heerlijk voor tijdens de eindejaarsfeesten. veenbessensiroop maak je door in het recept van suikerwater, het water te vervangen door veenbessensap. Kies hier wel een natuurlijke veenbessensap dat niet al van extra suikers voorzien is.
  • Orgeade (orgeat syrup): Is een siroop vaak gebruikt in tiki cocktails (zoals bv de Mai Tai). Het is een siroop op basis van amandel. Normaal is dit recept wat moeilijker, maar je kan een makkelijke orgeade maken met het recept van suikerwater, vervang het water met amandelmelk en voeg nog een theelepel orange flower water toe.
  • Gembersiroop: Snij 90 gram gember in schijfjes en laat mee intrekken tijdens het koken van je suikerwater. Haal nadien de gember uit de siroop en doe in een pot.
  • Violetsiroop: Violetsnoepjes zijn zo lekker! Violetsiroop is een belangrijk onderdeel van bijvoorbeeld de Lazy Red Cheeks. Om het te maken Breng je 200 gram violetsnoepjes ( de harde snoepjes, niet de gummy snoepjes) aan de kook met 100 ml water. Wees gewaarschuwd, dit kan plakkerig worden.
  • Grenadine: Ook grenadine is een siroop. Dat maak je met ongezoet granaatappelsap ipv water. Of je gaat aan de slag met verse granaatappel. Verwijder de pitjes van 3-4 granaatappels en voeg deze toe aan water om te koken. Plet deze tijdens het koken. Zeef en zet terug op het vuur. Voeg dezelfde hoeveelheid suiker toe als vloeistof. Voeg indien gewenst ook nog een scheutje orange flower en rose flower water toe.
  • Pumpkin Spice Siroop: Is het meest intensieve van alle siropen. Maak puree van pompoenen door stulkes pompoenen te roosteren in de oven en ze daarna te pletten. Voeg 90 gr van deze puree toe aan 300 ml water en suiker. Voeg ook kaneel (1 tl), kruidnagel (1/2 tl) en gember (1/4 tl).

Zo zie je maar. Siropen zijn zelf makkelijk te maken. Je kan hier zelf ook nog verder mee aan de slag gaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van je favoriete thee of fruit te laten intrekken?

 

Laat reactie achter